Skip to content

Saunajärven maja

Sauna järven maja

Majan käytöstä vastaa Timo Heinonen, jonka hallussa on varausvihko ja avaimet.

Kuva mökin sisältä kuvassa mökkitonttu Timo

Majan historiaa!

Yli-Iin Reserviläiset ry. on perustettu v.1968. (silloin nimi Yli-Iin Reservinaliupseerit ry)

60-luvun lopulla tehtiin päätös yhdistyksen majahankkeesta. Ensin hankittiin tontti, Pudasjärven puolelta, Saunajärven rannalta 4000,00 markan hintaan. Arvo Vengasahon tilasta.

Majan syntyvaiheet lähtivät käyntiin hirsien hankinnalla. Kyselyjen jälkeen tuli ilmi, että Riepula Juhon tila Haapakoskella olisi lunastettu Pohjolan Voimalle voimalaitos rakentamisen tieltä. Neuvottelujen jälkeen purettavan rakennuksen hirret lunastettiin 50,00 markan hintaan Pohjolan Voimalta.

Hirret oli ensin kuljetettava Iijoen eteläpuolelta talven aikana joen yli hevospelillä maantien varteen.

Räinän veljekset olivat hevosmiehinä, reserviläisten toimiessa kuormaajina talkoovoimin.

Olavi Aalto kuljetti hirret rekalla n, 70km matkan Saunajärvelle, loppumatkan talvitietä pitkin.

Talkoissa oli n.20 hengen porukoita, joista osa oli naisia. Tärkeää olikin naisjaoston toiminta niin muonituksen kuin rahankeruun muodossa. He järjestivät myyjäisiä/iltamia ym., toiminnan tukemiseksi.

Aktiivisimmat talkoolaiset olivat yhtäjaksoisesti 21 vrk yhtäjaksoisesti kiireisempänä aikana talkoissa. Sillä matka Yli-Iistä majalle n.40km ja siihen aikaan autoja oli harvoilla käytettävissä.

Maja, joka nimeltään Pohjan Poika, valmistui v.1974.

Majan käyttö on ollut monipuolista, siellä on järjestetty kokouksia, illanviettoja, kilpailuja ja yhdistyksen jäsenet ovat saaneet käyttää sitä aina korvauksetta koko sen olemassa olon ajan omaan käyttöön.

Ulkopuolisille sitä on vuokrattu kulujen peittämiseksi ja myös kuntourheilutoiminnan tukemiseksi.

Nykyisin jo perinteeksi muodostuneessa Saunajärvi hiihdossa; Yli-Iistä- majalle maja on antanut oivan pääteaseman ja huolto paikan osallistujille.

Yllä olevat tiedot perustuu pääosin Hemmi Niskalan ja Aulis Körkön muistelmiin.

Huomattavaa on silloinen voimakas talkoo henki ja voimakas maanpuolustus tahto. Jäseniä on ollut tuolloin yli sata henkeä, jotka ovat olleet kaikki aliupseereita.

90-luvulla jäsen määrä kävi pohjalukemissa (n.20), mutta silloinen sääntö uudistus mahdollisti muidenkin kuin aliupseereiden liittymisen johtokunnan hyväksyessä ja näin on saatu jälleen jäsenistön määräksi n.130 henkilöä, joka on kova saavutus 2300 asukkaan kunnassa.

Vuonna 2004, edesmenneen ylil Lauri Salosen perikunta etsi honkakalustolle sijoitus paikkaa, jonka salonen oli saanut Uhtualla -42 rintamaveljiltä 40-vuotis lahjaksi. Olimme onnekkaita kun he päätyivät luovuttamaan kaluston meille ja lisäksi kaksi sen aikaista sänkyä.

Kalusto on todella hieno ja puusta veistetyt tuolit hyvä istua.

hoks !!!!!!   kalastus oikeus vain jäsenille !!!!!! muille googlaa saunajärvi kalastus luvat !!!!

Soita Timolle ja lähde nauttimaan… 0401586361